Tieners en jongeren

Voortgezet onderwijs voor elk talent en elke ambitie!

Er valt écht iets te kiezen bij OOZ

Tieners en jongeren

OOZ biedt alle niveaus van voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Op elke school zijn bovendien persoonlijke keuzes te maken. We wensen u en uw kind veel plezier en succes bij het maken van een keuze die écht past. Hebben jullie extra advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

Tieners en jongeren 12- 20 jaar

Kiezen voor je toekomst

Als u een school kiest die écht bij uw kind past, is alles wat het daar leert en meemaakt een stap in de goede richting. OOZ heeft negen scholen voor voortgezet onderwijs in Zwolle en de regio. Elke school heeft zijn eigen benadering, niveaus en accenten.
Wat de beste schoolkeuze is? Dat voelen jullie als jullie binnenlopen en medewerkers, andere leerlingen en andere ouders ontmoeten. Jullie zijn dan ook van harte welkom op onze voorlichtingsmomenten. Bekijk de video voor een korte kennismaking met onze scholen!

Stap voor stap de juiste keuze maken

Het voortgezet onderwijs bereidt voor op een plek op de arbeidsmarkt, het mbo, het hbo of een studie aan de universiteit. Leerlingen krijgen in de onderbouw een brede scholing en kiezen later een vakkenpakket dat meer past bij hun persoonlijke doelen en mogelijkheden. De tijd op het voortgezet onderwijs gaat dus over veel meer dan alleen een diploma halen. Belangrijke momenten op deze weg hebben we op een rij gezet:

Tips om snel te wennen
Een nieuwe klas, een nieuw gebouw en heel veel nieuwe gezichten. Meer vakken en huiswerkopdrachten die gepland moeten worden. Dat is toch allemaal heel anders dan op de basisschool. Hoe vind je snel je draai?
Meer weten?
Bekijk onze tips voor de brugklas!

Voorsorteren op de toekomst
In de bovenbouw wordt het onderwijs steeds persoonlijker. Leerlingen kiezen een profiel. Wat zij leuk vinden, waar ze goed in zijn en wat hun toekomstplannen zijn gaan dan nóg meer meewegen. Het maken van een goede profielkeuze is belangrijk. De keuze bepaalt de vakken voor de bovenbouw en vormt een deel van de basis voor de vervolgopleiding die uw kind leuk en interessant vindt.
Meer weten?
– Informatie over profielen in het vmbo
Profieltest voor havo en vwo

De juiste afslag kiezen
Er zijn enorm veel beroepen en opleidingen. En er is heel veel mogelijk. Zowel na het diploma als daarvoor. De keuze die nu gemaakt wordt is er één voor de toekomst; iets om goed over na te denken dus. Op school worden hier speciale lessen aan gewijd. En op elke school is er een decaan om mee te praten over toekomstplannen en mogelijkheden!
Alvast oriënteren?
Bekijk dit overzicht van verschillende beroepssectoren.

De laatste etappe
Aan het eind van het laatste schooljaar worden de centrale eindexamens afgenomen. De combinatie van de resultaten van deze eindexamens en de schoolexamens die door een aantal schooljaren heen zijn afgenomen, bepalen of uw kind slaagt voor het voortgezet onderwijs en zijn een diploma haalt.
Goed voorbereid
Er is heel veel informatie te vinden om voor te bereiden op het examen; zoals deze examentips. Veel succes!

Onze VO-scholen

OOZ heeft in Zwolle en de regio negen locaties voor voortgezet onderwijs en een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Bekijk alle locaties

10-14

Lassuslaan 230, Zwolle

Bekijk deze school

Capellenborg

De Lange Slagen 29A, Wijhe

Bekijk deze school

De Ambelt

Dokter Hengeveldweg 9, Zwolle

Bekijk deze school

Mens&

Voetpad Lassuslaan 230, 8031 Zwolle

Bekijk deze school

Van der Capellen

Lassuslaan 230, Zwolle

Bekijk deze school

VSO De Twijn

Dokter Hengeveldweg 2, Zwolle

Bekijk deze school

Zeven Linden College

Langewijk 166, Dedemsvaart

Bekijk deze school

In de praktijk

Een uniek onderwijsconcept: het Zweedse Kunskapsskolan

OOZ-scholen gebruiken verschillende lesmethoden en onderwijsconcepten. Het Van Kinsbergen college werkt met Kunskapsskolan. Lees hier meer. ...

Lees meer >

Inspirerend: Het Zwolle Schoon-project van Lassus Campus

In een week tijd maakten leerlingen van de Lassus Campus heel Zwolle schoon. De leerlingen vertellen hier over het belang van dit project. ...

Lees meer >

Een bijzonder project: Onderwijsroute 10-14 schrijft een boek

Bij 10-14 werkten de leerlingen aan een speciaal project: het schrijven van hun eigen informatieve boek. Hoe dat proces verliep lees je hier. ...

Lees meer >

Veelgestelde vragen

We zetten de veelgestelde vragen over naar het voortgezet onderwijs gaan voor u op een rij. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Openbare scholen staan open voor kinderen van alle godsdiensten en levensbeschouwingen. Deze scholen werken niet vanuit een bepaalde godsdienst of levensovertuiging. Uw kind kan op een openbare school soms wel godsdienstles of levensbeschouwelijk onderwijs volgen.

Heeft uw kind specialistische of extra begeleiding nodig? Dan kunt u uw kind aanmelden bij een school voor speciaal onderwijs. Speciaal onderwijs is bedoeld voor onder meer:

  • slechtziende, slechthorende, dove en blinde kinderen;
  • kinderen met opvoedingsmoeilijkheden;
  • kinderen met gedragsproblemen.

Binnen OOZ wordt het voortgezet speciaal onderwijs verzorgd door Onderwijscentrum de Twijn en de Ambelt.

Op de middelbare school zijn de kinderen wat ouder. De afstand tussen ouders en scholen is daardoor ook wat groter dan toen uw kind op de basisschool zat. Het is belangrijk dat ouders kinderen ondersteunen en het belang van onderwijs onderstrepen. Ook kunnen ouders helpen bij de studiekeuze van hun kinderen.