Peuters

Spelen en leren in Zwolle en omgeving

Vind een locatie bij u in de buurt

Peuters

Er komt een moment dat kleine kinderen groot genoeg zijn om hun eerste stapjes in de wereld te zetten. Wat komt er bij dit grote avontuur kijken? Hoe kiest u als ouder een kinderopvang en een basisschool die helemaal aansluiten bij wat u voor uw kind wilt? Op deze pagina leest u alles over spelen en leren bij OOZ.

Peuters 0 - 4 jaar

De basis die je je kind gunt!

U kunt onze scholen het hele jaar door bellen voor een rondleiding of een gesprek over uw kind. Elk jaar in april organiseren we de Grote Peuter Dag. Op die dag kunt u zoveel locaties bezoeken als u wilt.
Nu al nieuwsgierig naar wat er op school geleerd en ontdekt wordt? Bekijk in de video hoe een schooldag van Lise in groep 1 eruit ziet.

Stap voor stap naar de basisschool

Het vinden van een kinderopvang of een basisschool die past bij uw kind en die praktisch is voor u en uw gezin kan best wat vragen oproepen. We zetten op een rij wat OOZ te bieden heeft. Wilt u hulp bij het vinden van passende opvang of een geschikte basisschool? Neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

Altijd in de buurt
Voor de allerkleinsten heeft OOZ kinderopvang en peuterspeelzalen door heel Zwolle en in de regio van Zwolle. U kunt rustig aan het werk terwijl uw kind spelenderwijs kennis maakt met andere kindjes in een omgeving vol mogelijkheden om te groeien. Bekijk ons scholenoverzicht voor kinderopvang of een peuterspeelzaal bij u in de buurt.

Download de checklist
Een goede basisschool is er één die past bij wat u voor uw kind en uw gezin belangrijk vindt. En dat is heel persoonlijk! Locatie, sfeer, benadering… Er is zoveel om op te letten. Wéten wat u zoekt is daarom het halve werk. Met deze checklist kunt u uw bezoek aan de basisscholen voorbereiden.

Tips om uw kind voor te bereiden
Heeft u een school gevonden waar uw kind helemaal op zijn of haar gemak is en heeft de school plek? Dan kunt u uw kind via de school aanmelden. Het is op alle OOZ-scholen mogelijk om eerst een periode te komen wennen als uw kind vier jaar is. Dit is een fijne manier om uw kind voor te bereiden op de grote dag! Meer tips om uw kind voor te bereiden op zijn of haar eerste schooldag vindt u hier.

Het ideale moment kiezen
Kinderen mogen vanaf hun vierde naar de basisschool. Maar hoe weet u of uw kind daar klaar voor is? Ga tijdig in gesprek met de kinderopvang en/of met de basisschool die u op het oog heeft en zoek samen naar het beste moment om naar groep 1 te gaan.

Onze locaties

Bekijk de locaties van onze basisscholen met kinderopvang in Zwolle en de regio.

Bekijk alle locaties

De Campherbeek

Grotiuslaan 33, 8024 XM Zwolle

Bekijk deze school

De Dennenkamp

Patrijsstraat 4a, Ommen

Bekijk deze school

De IJsselhof

Staatssecretarislaan 10, Zwolle

Bekijk deze school

De Markesteen

Gedeputeerdenlaan 49, 8016 AX Zwolle

Bekijk deze school

De Marshof

Tichelmeesterlaan 45, 8014 LA Zwolle

Bekijk deze school

De Octopus

Provincieroute 143, Zwolle

Bekijk deze school

De Oosterenk

Herfterweg 1, Zwolle

Bekijk deze school

De Schatkamer

Wildwalstraat 38, Zwolle

Bekijk deze school

De Sluis

Zwarteweg 120, Zwolle

Bekijk deze school

De Springplank

Beukenstraat 83, Zwolle

Bekijk deze school

De Toonladder

Bachlaan 158-162, Zwolle

Bekijk deze school

De Tweemaster

Prinses Beatrixlaan 1, Nieuwleusen

Bekijk deze school

De Vlonder

De Meenthe 26, Hattem

Bekijk deze school

De Werkschuit

Rijnlaan 200, Zwolle

Bekijk deze school

De Wieden

Beulakerwiede 4, Zwolle

Bekijk deze school

Florens Radewijnsschool

Geert Grooteweg 23, 8015 PM Zwolle

Bekijk deze school

Heidepark

Dominee A.J.W. Vogelaarstraat 22, Lemelerveld

Bekijk deze school

Het Avontuur

Ruigedoornstraat 23, Dalfsen

Bekijk deze school

Het Festival

Sportlaan 6, 8044 PG Zwolle

Bekijk deze school

Nieuwebrug

Barkeweg 3, Ommen

Bekijk deze school

Parkschool

Westerlaan 22, Zwolle

Bekijk deze school

In de praktijk

Samenwerken in een Kindcentrum

Een aantal OOZ-scholen werkt nauw samen met de kinderopvang en Buitenschoolse opvang (BSO). Dit noemen we dan een Kindcentrum. Wat is het precies en wat zijn de voordelen? ...

Lees meer >

Schaken met je maatje

Kinderen leren heel veel van elkaar. Daarom zijn er maatjesprojecten op onze scholen, waarbij kinderen elkaar helpen met activiteiten en hobby's. Op Het Palet in Hattem vinden we daar een mooi voorbeeld van! ...

Lees meer >

Cito-toets verdwijnt uit de kleuterklas

Jarenlang werd de Cito-toets afgenomen vanaf de kleuterklas. Na veel discussie verdwijnt de toets daar binnenkort. Is het goed om kleuters al met de Cito te toetsen? Wat is een geschikt alternatief? ...

Lees meer >

Veelgestelde vragen

We zetten de veelgestelde vragen over naar school gaan en kinderopvang voor peuters op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan gerust contact met ons op.

OOZ heeft basisscholen en kinderopvang met peuterspeelzaal in Zwolle en in de regio Zwolle.
Zwolle
Aa-landen, Berkum, Binnenstad, Dieze, Holtenbroek, Stadshagen, Wipstrik en Zwolle-Zuid.
Regio
Dalfsen, Hattem, Lemelerveld, Nieuwleusen en Ommen.
Kijk voor een locatie bij u in de buurt in het scholenoverzicht.

Kinderen mogen vanaf een leeftijd van vier jaar naar school. We raden u aan op tijd te beginnen met het zoeken naar een basisschool, zodat u verzekerd bent van een plek die écht bij uw kind past.
Is uw kind drie geworden? Dan is het interessant om de OOZ Grote Peuter Dag in de gaten te houden. Op die dag kunt u namelijk meerdere scholen achter elkaar bezoeken.
Op sommige scholen kan uw kind vanaf drie jaar al meedoen met peuteractiviteiten die hem of haar voorbereiden op school. Denkt u dat uw kind hier aan toe is? Neem dan contact op met een school bij u in de buurt om de mogelijkheden te bespreken.
Het is ook mogelijk om uw kind aan te melden bij een Kindcentrum van OOZ. Hier vindt u de opvang van de allerkleinsten (0-4) jaar en de basisschool op één plek.

Een kindcentrum is een locatie waar kinderopvang en basisschool onder hetzelfde dak zitten en hecht met elkaar samenwerken. Dit biedt verschillende voordelen voor uw kind:

  • Kinderen kunnen al vroeg en spelenderwijs kennis maken met schoolse activiteiten en gewoonten.
  • Uw kind wordt van jongs af aan gevolgd en is in de school al bekend, waardoor de ‘echte’ stap naar de basisschool prettig verloopt.
  • School en kinderopvang houden dezelfde lijn aan qua begeleiding en onderwijs. Tussen school en kinderopvang vindt veel uitwisseling van kennis plaats.
  • Er is op een kindcentrum veel kennis en ondersteuning aanwezig voor kinderen die extra zorg of juist extra uitdaging nodig hebben. Een eventuele extra behoefte wordt ook eerder duidelijk.

Voor u als ouder is het bovendien heel makkelijk om spelen en leren op één plek te hebben!

Meer weten over onze kindcentra?
– De kindcentra van OOZ vindt u hier.
– Lees het artikel Samenwerken in een kindcentrum

Er zijn geen regels over wat uw kind zelfstandig moet kunnen op een bepaalde leeftijd. Elk kind is namelijk uniek en ieder kind is welkom bij OOZ. Hetzij op een reguliere basisschool (zonder of met extra ondersteuning of zorg) hetzij in het speciaal onderwijs met specialistische ondersteuning en zorg op maat. We gaan graag met u in gesprek om te onderzoeken wat nodig is om uw kind op school zijn of haar draai te laten vinden.
Op reguliere basisscholen kunnen veel kinderen in groep 1 vaak hun eigen jas al aan- en uitdoen, naar de wc, hun eigen tas open en dicht doen en een beker opendraaien. Gaat het bij uw kind nog niet vanzelf? Dan helpt de juf een handje! Is er meer hulp nodig? Geef het aan bij de kennismaking, zodat we met u kunnen bespreken wat de mogelijkheden zijn.

U hoeft geen lesgeld te betalen voor een basisschool. In Nederland wordt het basisonderwijs betaald door de overheid. Voor buitenschoolse opvang en voor overblijven betaalt u wel zelf. Verder kan een school een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid.

Als uw kind voor het eerst naar school gaat, heeft het schoolspullen nodig. Uw school kan u precies vertellen welke spullen dat zijn. In het algemeen gaat het om de volgende schoolspullen:

  • Een afsluitbare drinkbeker;
  • een afsluitbaar bakje voor tussendoortjes;
  • als uw kind overblijft: een broodtrommel en afsluitbare drinkbeker;
  • een tas om deze spullen in mee te nemen.

Tip!
Vraag op de basisschool na welke spullen uw kind nodig heeft voor gym en of uw school met luizenzakken werkt.