De Gezonde School op de Capellenborg: van bewustwording naar gezonde keuzes

Op de Capellenborg in Wijhe staat de gezondheid en het welzijn van leerlingen hoog op de agenda. Bernadet Lucht, onderwijsassistent en coördinator van de Gezonde School op de Capellenborg, speelt hierin een sleutelrol. Sinds de zomer van 2024 zet zij zich in om de Gezonde School-aanpak verder te implementeren.

Wat is een Gezonde School?

Een Gezonde School is meer dan alleen een keurmerk. Het staat voor een school die actief bijdraagt aan de fysieke, mentale en sociale gezondheid van haar leerlingen. Binnen deze aanpak staan verschillende belangrijke thema’s centraal, zoals gezonde voeding, alcohol- en drugspreventie, mediawijsheid, slaap en welbevinden.

Bernadet in de keuken

Initiatieven op de Capellenborg

De Capellenborg heeft inmiddels drie certificaten behaald voor haar inspanning rondom de thema’s alcohol en drugs, relaties en seksualiteit en welbevinden. Zo nemen leerlingen uit leerjaar 2 deel aan de Smokefree Challenge, waarin ze tijdens mentorlessen een jaar lang focussen op niet roken of vapen. ‘We proberen ze bewust te maken van de risico’s en ze de kans te geven om gezonde en verantwoorde keuzes te maken,’ legt Bernadet uit. In het derde leerjaar wordt bijvoorbeeld het thema sexting bespreekbaar gemaakt aan de hand van een theaterstuk. Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat belangrijke onderwerpen op een laagdrempelige manier worden behandeld.

Stimuleren van gezonde gewoonten

Ook op het gebied van welbevinden zet de Capellenborg zich in om leerlingen te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de challenge in maart, waarbij ze zelf een doel kiezen, zoals meer water drinken, wandelen of mindfulness beoefenen.

Een vierde certificaat waar Bernadet voor wil gaan is voor het thema voeding. Zelf geeft ze kooklessen waarin ze leerlingen kennis laat maken met gezonde recepten. Naast het bereiden van gezonde gerechten tijdens kooklessen zet de school zich ook in voor andere gezonde opties, zoals een watertappunt en gezonde alternatieven in de schoolkantine.

Leerlingen tijdens één van de kooklessen op de Capellenborg

Aandacht voor de leerlingen

Bernadet benadrukt dat gezondheid verder gaat dan alleen gezond eten of niet roken; het draait ook om emotioneel welzijn. ‘Het is belangrijk dat leerlingen zich gezien voelen. Daarom is ook dat gesprekje op de gang belangrijk. Dat je als leerkracht even vraagt hoe het gaat,’ benadrukt Bernadet.

De focus ligt vooral op bewustwording en kleine, haalbare veranderingen. ‘Het is een stukje omdenken. Leerlingen hoeven niet ineens alleen maar gezonde keuzes te maken, want dat is voor niemand haalbaar. Het helpt al als een leerlingen één keer per dag een gezonde voedselwisseling maakt,’ legt Bernadet uit. ‘Op die manier proberen we eigenlijk zaadjes te planten bij de leerlingen. De leerlingen nemen misschien niet alles mee, maar als ze zelfs maar een klein beetje van wat we ze leren toepassen ben ik al blij,’ zegt ze.

Ga naar de inhoud