“Ik zit in de leerlingenraad. Daar gaan we punten doornemen en nieuwe punten bedenken."

Het verhaal van Lotte

Medewerker, leerlingen en ouders delen hun ervaringen met OOZ. Op deze pagina vertelt Lotte haar verhaal aan jou.

Zelf kiezen

“Tekenen, muziek en gym vind ik leuk. En drama. Daar beelden we emoties uit en kan ik andere mensen spelen”, vertelt de 9-jarige Lotte.

Net als andere leerlingen op Daltonschool de Markesteen mag Lotte elke dag zelf kiezen welke taak ze gaat doen. “Rekenen, schrijven of tekenen, ik mag werken aan mijn taak. Ik kijk ‘s ochtends uit naar school, want ik weet welke taak ik die dag leuk vind.”

Lees verder

Naam: Lotte (9)
Rol: Leerling
School: Dalton Kindcentrum de Markesteen

Uren

"We kiezen iedere week een andere klasgenoot als maatje. Daar werk ik mee samen."

- Lotte

Zelf plannen

Leerlingen bij de Markesteen bepalen zelf de volgorde waarin ze alle lesstof in een week afronden. De leerlingen plannen zelf hun taken en ze schrijven dit op in een eigen agenda. Lotte vindt het prettig om op deze manier zelfstandig te werken. “Iedereen is met iets anders bezig, met de eigen taak. Dan is het minder luidruchtig.”

Daarnaast mag Lotte drie keer per week aan de slag op de computer. “Dan doe ik bijvoorbeeld spelling, met woorden die we deze week leerden. Of ik oefen nieuwsbegrippen. Een onderwerp uit het nieuws wordt dan extra uitgelegd.”

Lees verder

extra-lotteEigen maatje

Lotte is enthousiast over het werkstuk dat ze vandaag op school maakte over een ander actueel onderwerp: kinderarbeid. “We deden het over Kenia. Daar leven veel kinderen in armoede. Ze verdienen in een week maar €1,40. Dat is weinig.”

“Ik vind het interessant om te leren over het leven van anderen”, zo geeft Lotte aan. Maar niet alle vakken zijn interessant of leuk. Lotte vindt spelling en wiskunde soms zelfs moeilijk. Ze vraagt dan hulp aan een klasgenoot: “Voordat ik naar de meester of juf ga, vraag ik het aan mijn maatje. We kiezen iedere week een andere klasgenoot als maatje: Daar werk ik mee samen en ik kan er met vragen terecht.”

Hoe Lotte haar maatje kiest? “Meestal kies ik een vriendin of iemand die slim is. Dat is een goede strategie,” zo grapt ze.

Stel je vraag