Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) biedt onderwijs voor iedere leerling, op elk niveau

Stilzitten als een kikker

Stilzitten als een kikker. Kan een kikker stilzitten dan? Volgens Eline Snel, eigenaar van de Academie voor Mindful Teaching en auteur van meerdere boeken over mindfulness voor kinderen, wel. Kikkers zijn flexibel: ze kunnen hoog springen en ook heel stil zitten. Ze merken op wat er allemaal om heb heen gebeurt maar reageren er niet meteen op.

Eline vertelde dit op twee avonden die het netwerk Mindfulness@OOZ organiseerde. Dit netwerk, een team van OOZ-ers die geloven in de kracht van mindfulness, gaf vorm aan twee avonden over mindfulness in het onderwijs. Op 4 april zat de aula van obs De Octopus vol met ouders en leerkrachten, op 5 april vond het programma plaats op de Thorbecke Sg, wederom met geïnteresseerde ouders en docenten. Mooi om te zien dat zo’n tweehonderd ouders en leerkrachten meer wilde weten over wat bewustzijnstraining voor kinderen maar ook voor henzelf kan betekenen.

Liesbeth Veldhuizen van Sta in je Kracht, traint al jaren via de OOZ Academie leerkrachten en docenten van OOZ. Zij definieerde het begrip mindfulness aan het begin van de avond voor de aanwezigen: dat deed ze zowel met woorden als met de ervaring.

Eline Snel nam hierna het stokje over. Op aanstekelijke wijze vertelde zij over mindfulness in het onderwijs en wat dat kan betekenen voor kinderen, leerkrachten en ouders. Het filmpje dat ook bij dit bericht is opgenomen, liet zij zien op de eerste avond. Het filmpje duurt een volle minuut en toont hoe goed het kan zijn voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen, om bij heftige gevoelens (woede, frustratie, verdriet) even letterlijk stil te staan en afstand te nemen. Net als de gouden vlokjes in de sneeuwbol dwarrelen gedachten neer en gaan ze voorbij. (Over die gedachten: je schijnt er 55.000 per dag te hebben. Best fijn als ze af en toe weer verdwijnen zonder al te veel impact te hebben op je gemoedstoestand.)

Annette Riemersma, leerkracht op obs De Octopus, nam de aanwezigen mee op mindfulness in de praktijk. Als gecertificeerd kindertrainer ervaren zij en haar leerlingen dagelijks de mooie momenten die door mindfulness in de klas ontstaan. Gezeur, gedoe en getrek in de klas is er nauwelijks nog, wel staan kinderen open voor elkaar sinds in de klas dagelijks hun aandachts-spier wordt getraind. Ook Jan-Paul Buijk (van de Academie voor Mindful Teaching) wist veel te vertellen over de ervaringen die hij had opgedaan tijdens het trainen van kinderen.

Al met al een mooi en vol programma!

Geïnteresseerd in mindful onderwijs?

Check de site van de OOZ Academie voor de Mindfulness trainingen & de site van Eline voor de opleidingen tot kindertrainer. Houd ook het netwerk Mindfulness@OOZ in de gaten, er zullen meer inspiratie momenten volgen.

.

Heb jij vragen, ideeën, wilde plannen of fijne toevoegingen over mindfulness in het onderwijs? We horen ze graag!

mindfulness@ooz.nl

Meer inspiratie

Welk onderwijs past jou?

Sommige kinderen leren beter en met meer plezier als ze net even anders benaderd worden.

Lees meer

De wondere wereld van vierjarigen

De wondere wereld van vierjarigen

Lees meer

Onderzoek. Ontdek. Creëer. En vooral: wees jezelf.

Wie jij bent: daar is er maar één van. Durf het aan, om jezelf te zijn en om daarmee anders te zijn. OOZ draagt daar graag aan bij!

Lees meer

Keuzes keuzes keuzes!

Voor sommige groep 8 leerlingen is het al glashelder naar welke school ze willen, voor anderen nog een spannend moment.

Lees meer

Leerlingen zingen over hun kostbaarste bezit: VRIJHEID!

OOZ vindt het belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hoe het is om in vrijheid te kunnen leven.

Lees meer

Het waarom van onderwijs

"Heb je je ooit afgevraagd of de beslissingen die je neemt worden gedreven door wat je weet of voelt wat goed is? Of zijn deze beslissingen simpelweg gedreven door je gewoonten, door wat je gewend bent?"

Lees meer

Baas!

Eigenaarschap: zelf je ontwikkeling ter hand nemen. Daar gaat OOZ voor. De basis, of je nu leerling of docent bent, is je eigen kracht, jóuw talent. Wees eigenaar van je kwaliteiten, plannen en dromen. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en voor elkaar.

Lees meer

Onderzoek. Vraag. Struikel. Faal.

Anders leren leren en anders leren werken. Een motto waar OOZ van harte achter staat.

Lees meer

Wie weet er nu eigenlijk meer?

Je hebt vooroplopers en je hebt vooroplopers die vooroplopen. Neem de 12-jarige Thomas Suarez. Een 21e-eeuwse-jongere bij uitstek.

Lees meer

Lessen voor hart en hoofd

Een prachtig pleidooi van het Dalailamacenter. Een oproep om zowel het hoofd als het hart op te leiden. Want om stabiel te navigeren in een turbulente wereld zijn compassie, acceptatie en tolerantie onmisbare vaardigheden.

Lees meer

Karlas flipt het klaslokaal uit

Sommige docenten zijn een regelrechte hit op YouTube! Alex Karlas bijvoorbeeld. Hij weet als geen ander digitale media en video te benutten.

Lees meer