
5 vragen over ‘het schot voor de boeg’
Jonge kinderenIn groep 7 krijgen kinderen en hun ouders een ‘schot voor de boeg’ van de meester of juf. Zo kunnen ze vast nadenken over het vervolg op de basisschool.
Wat is het schot voor de boeg?
Tijdens het tienminutengesprek aan het einde van groep 7 bespreekt de leerkracht met ouders wat voor hun kind een geschikt vervolg op de basisschool zou kunnen zijn. Zo krijgen de leerlingen een eerste indicatie voor hun vervolgrichting. Dit is het schot voor de boeg, op sommige scholen ook wel ‘voorzichtige voorspelling’ genoemd.
Waar wordt het op gebaseerd?
De leerkracht bekijkt de ontwikkeling van het kind van groep 3 tot en met groep 7 in het leerlingvolgsysteem. Hierin staan ook de scores van alle Cito-toetsen die het kind heeft gemaakt. Er wordt ook gekeken naar het karakter van het kind: is hij gemotiveerd, let hij goed op, maakt hij zijn huiswerk? Deze resultaten worden besproken met de interne begeleider, en op basis hiervan wordt een verwachting uitgesproken.
Kan het nog veranderen?
Het schot voor de boeg is een voorlopig advies, geen bindend schooladvies zoals kinderen in groep 8 krijgen. Het voorlopige advies in groep 7 is bedoeld om de verwachtingen te bespreken, het heeft verder nog geen consequenties. Onze leerkrachten merken wel dat de verwachting vaak klopt, omdat het op zo veel factoren is gebaseerd.
Waar is het voor?
Leerkrachten hebben eind groep 7 al een goed beeld van hoe een kind zich ontwikkelt. Met het voorlopige advies kunnen ouders en kinderen zich vast voorbereiden en oriënteren op vervolgstappen. Veel voorlichtingsmomenten van middelbare scholen vinden in november plaats, als het kind nog niet zo lang in groep 8 zit. Het is prettig om dan al een idee te hebben van de richting.
Wat als u het er niet mee eens bent?
Sommige ouders hebben eind groep 7 zelf al een idee wat bij het kind past, andere ouders zijn er nog niet mee bezig. Misschien komt de verwachting van de leerkracht niet overeen met wat u als ouder voor uw kind voor ogen had. Hier kan dan tijdens het schot voor de boeg over gesproken worden. Uiteindelijk willen ouders en leerkrachten dat een kind op het juiste niveau terechtkomt, waar hij zich kan ontwikkelen op een manier die bij hem past.