In de spotlights

Jonge talenten op onze scholen

Tieners en jongeren

Er zitten duizenden leerlingen op onze scholen, dus OOZ barst van het jong talent. Elke leerling heeft wel iets waar hij of zij goed in is en leuk vindt om te doen. Sommige kinderen zijn tijdens of buiten schooltijd op hoog niveau bezig met bijvoorbeeld sport, acteren of muziek maken. Wij spraken Mila, Yosina en Rafaël over hun grote talent. En hoe helpt school daarbij?

Mila (14), zit op de Thorbecke Scholengemeenschap havo/vwo.

Mila op de set van ‘Waar is het grote boek van Sinterklaas?’

Wat is jouw talent?

Acteren. Ik had vorig jaar een grote rol in de sinterklaasfilm ‘Waar is het Grote Boek van Sinterklaas?’

Hoe ben je begonnen met acteren?

Ik had op de basisschool wel eens een toneelstukje gedaan in groep 7, dat vond ik heel leuk, maar deze film was de eerste echte keer.

Mijn moeder had er een oproepje over gezien op Facebook, dat ze acteurs zochten. Ik meldde me aan met een video van mezelf en toen mocht ik op auditie komen.

Dat was heel spannend. Er waren ongeveer driehonderd meisjes, waarvan de meesten veel ervaring hadden. Ik was echt verbaasd toen ik uiteindelijk de rol kreeg! Achteraf hoorde ik dat ze me heel naturel vonden, dus het was misschien goed dat ik weinig ervaring had.

Wat vind je zo leuk aan acteren?

Ik vond het leuk om me in te leven in een rol en om op een set te werken. Ik had wel een beeld bij hoe het zou zijn met de regisseur en camera’s, maar er waren zo veel mensen. Voor licht, geluid, aankleding… Er was heel veel te zien op de set. Er was een assistente die me overal bij hielp, en alle andere acteurs zoals Carlo Boszhard en Maaike Martens waren heel lief voor me.

We gingen ook met z’n allen de film voor het eerst kijken. Het was best gek om mezelf op een groot scherm terug te zien en ik wist ook niet welke stukjes ze hadden gebruikt. Maar het is een leuke en grappige film geworden!

Hoe combineer je jouw talent met school?

Ik kon voor de opnames makkelijk vrij krijgen en toetsen mocht ik later inhalen. Een keer moesten we in het donker filmen tot 03:00 uur ’s nachts, toen kreeg ik de volgende ochtend vrij.

Hoe helpt je omgeving?

Mijn ouders helpen overal bij, ze gingen ook vaak mee naar de set. Het overleggen met docenten ging heel makkelijk. Ik heb alleen maar leuke reacties gehad. Toen de film uitkwam zijn we met onze mentor en de hele klas naar de bioscoop geweest om hem te zien.

Kun je dit talent ook op school ontwikkelen?

Ik zit op de Thorbecke en hier kun je zelfs een traject Muziek & Theater kiezen. Daar krijg je theaterlessen en ga je voorstellingen bekijken. Ik heb zelf nog geen traject gekozen, maar ik zit te denken aan Engels. Als ik dan later overstap naar Muziek & Theater heb ik het allebei.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ik weet nog niet wat ik later wil worden, maar ik wil sowieso wel graag verder met acteren. Ik hoop dat ik snel weer een leuke rol krijg.

Yosina (14), zit op de Capellenborg in Wijhe.

Yosina tijdens een optreden bij The Voice Kids

Wat is jouw talent?

Ik houd erg van zingen. In 2018 deed ik mee aan The Voice Kids en toen heb ik gewonnen. Daarna heb ik samen met Trijntje Oosterhuis de single ‘Ken je mij’ opgenomen, en ook drie keer in Carré opgetreden.

Hoe ben je begonnen met zingen?

Ik deed het al toen ik een baby was, toen neuriede ik muziek in babytaal. Mijn ouders maken ook veel muziek, dus ik ben er mee opgegroeid. Ik hou vooral van R&B en ballads, zoals van Aretha Franklin.

Mijn ouders hebben mij opgegeven voor The Voice Kids, dat was al heel lang een droom van mij. Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen, ik was al heel blij dat ik na de blind auditions en de battles de finale had gehaald!

Wat vind je zo leuk aan zingen?

In muziek kan ik mijn emoties kwijt. Ik kan best goed mijn mening geven, maar met zingen kun je overal een andere draai aan geven. Zelf heb ik al best veel meegemaakt en daarover schrijf ik ook mijn eigen liedjes.

Op het podium voel ik me op mijn plek. Tijdens The Voice Kids repetities was ik altijd heel zenuwachtig, maar bij de shows helemaal niet.

Hoe combineer je jouw talent met school?

Toen ik hier net op school kwam, wisten veel kinderen dat ik The Voice Kids had gewonnen. De eerste weken werd ik veel om mijn handtekening gevraagd. Toen heb ik zelf gezegd: ‘Ik kom hier om te leren.’ Nu is het een stuk rustiger.

Ik focus op school, maar het valt goed te combineren met muziek. School heeft er ook begrip voor, als ik een optreden heb hoef ik een dag niet naar school. Ik doe alleen maar belangrijke optredens vanwege mijn leeftijd. Ik zing trouwens ook vaak gewoon in de klas als ik een liedje in mijn hoofd heb.

Hoe helpt je omgeving?

Mijn ouders maken ook muziek, ik zing vaak met mijn vader samen. Hij geeft me vaak tips. Mijn vriendinnen hebben allemaal gestemd voor The Voice Kids.

Laatst deed ik mee aan het Junior Songfestival en mijn mentor had gezegd dat de hele klas op mij moest stemmen. Ik ben toen tweede geworden met de groep 6TIMES.

Kun je dit talent ook op je school ontwikkelen?

Op de basisschool deden we veel te weinig met muziek. Dat is hier op school wel meer, bij de muzieklessen. Daar heb ik leren cello spelen, maar ik hou het toch maar bij zingen!

Voor The Voice Kids had ik nog nooit zangles gehad. We deden daar oefeningen met een zangcoach en ik werd er heel goed begeleid. Ik zat in het team van Marco Borsato. Zijn belangrijkste tip: in jezelf geloven.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ik ga sowieso door met muziek. School is belangrijk, maar muziek is mijn alles.

Een van mijn doelen is om kinderen zonder ouders te helpen. Als zangeres kan ik geld verdienen voor het goede doel. Ik wil weeskinderen in Indonesië helpen, daar komt mijn familie vandaan.

Rafaël (15), zit op het Van Kinsbergen college in Elburg.

Rafaël tijdens een volleybalwedstrijd

Wat is jouw talent?

Volleybal! Ik speel met mijn B1 team in de interregionale Topklasse. Het gaat heel goed en we zijn bijna kampioen van de regio Noord-Oost.

Hoe ben je er mee begonnen?

Ik hou erg van sporten, ik heb vroeger ook judo en allerlei andere dingen gedaan. Daarna ging ik op volleybal. Dat doe ik nu al acht jaar.

Vergeleken met andere kinderen was ik er best wel heel goed in. Na zeven jaar ben ik bij mijn club EVV in Elburg weggegaan en nu speel ik bij VV Voorsterslag in Zwolle.

Wat vind je zo leuk aan volleybal?

Het leuke is dat je met een team bezig bent, je doet het samen. En als je de bal hard binnenslaat geeft dat een goed gevoel.

Hoe combineer je jouw talent met school?

Ik train iedere maandag, woensdag en zondag. Ik ga daar altijd met plezier heen.
Op zaterdag spelen we wedstrijden. Die zijn soms ook wel wat verder weg zoals in Assen of Groningen, dus dat kost best wel veel tijd.

Toen ik in de eerste klas zat, mocht ik elke woensdag een kwartiertje eerder weg van school. Ik volleybalde toen bij het Regionaal Talenten Centrum. Dus toen hielp school mij goed zodat ik kon volleyballen.

Ik heb ook weleens een training afgezegd om huiswerk te maken of voor een toets te leren. School gaat voor mij toch boven sport.

Hoe helpt je omgeving?

Mijn ouders komen vaak kijken, mijn vader is het door mij ook leuk gaan vinden. Ik heb bij iedere docent aangegeven dat ik op hoog niveau speel, zodat ze er rekening mee houden. Voor een heel belangrijk toernooi krijg ik een dag vrij van school.

Kun je dit talent ook op je school ontwikkelen?

Op de meeste scholen heb je één keer per week gym. Ik vind dat zelf te weinig, want veel sport is juist goed. Op mijn school kun je sport als specialisatie kiezen, dan kom je in een sportklas. Als we op school volleyballen, leer ik mijn klasgenoten vaak hoe het moet.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Na school wil ik graag vrachtwagenchauffeur worden, maar ik blijf dan vast ook volleyballen.

Meer in de praktijk

Het onderwijs op onze Oekraïense school

Dit jaar werd razendsnel de Oekraïense School in Zwolle opgezet. Een plek waar kinderen uit Oekraïene samen kunnen wennen aan Nederland. Lees meer

Het regent complimentjes op OBS De Octopus

Op OBS de Octopus zijn kinderen heel goed geworden in complimentjes geven. Er staat een heuse complimentenmachine! Lees meer

Leerlingen vol plannen voor dit nieuwe schooljaar

Na een mooie zomer zijn onze basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs weer begonnen. Eloise (groep 7 op De IJsselhof) en Bjorn (brugklas havo op de Ambelt) zijn vol plannen het nieuwe schooljaar begonnen. Lees meer

Jitske en Lisa slagen voor havo en vmbo-tl via staatsexamen

Veel leerlingen zijn weer geslaagd. Sommigen op een andere manier dan anderen, zoals Jitske en Lisa van onderwijscentrum de Twijn. Zij slaagden voor havo en vmbo-tl via het staatsexamen. Wat is het verschil? Lees meer

Samenwerken in een Kindcentrum

Een aantal OOZ-scholen werkt nauw samen met de kinderopvang en Buitenschoolse opvang (BSO). Dit noemen we dan een Kindcentrum. Wat is het precies en wat zijn de voordelen? Lees meer

Praktisch Leren

Sommige kinderen leren graag door te dóen. Zij kunnen terecht bij Praktisch Leren, waar ze veel in de praktijk bezig gaan, zoals bijvoorbeeld met koken of techniek. Lees meer

Leren in de échte wereld

Op Het Avontuur in Dalfsen werken ze met het lesprogramma Jeelo. Het doel? Niet alleen uit de boeken leren, maar de wereld ingaan. Leerlingen laten zien wat er speelt. Hoe werkt dat? Lees meer

Playing for Success

Er zijn soms kinderen op school die niet zo lekker in hun vel zitten. Ze hebben faalangst of weinig zelfvertrouwen. Voor zulke kinderen van OOZ-scholen is er Playing for Success. Lees meer

Ons praktijkonderwijs werkt aan duurzaamheid

Door een mooie samenwerking tussen het praktijkonderwijs en de Stichting Kringloop leren leerlingen over duurzaamheid en circulariteit. Ook doen ze werkervaring op in de winkels. Lees meer

Energiezuinig racen

Ontwerp, techniek, marketing: zestien scholieren van het Gymnasium Celeanum hebben alles zelf bedacht om hun energiezuinige auto te bouwen. Met succes, want ze mogen meedoen aan een race in Londen! Lees meer

Het basisschool ABC voor starters

De grote dag is aangebroken. Uw kind mag naar de basisschool. Een groot avontuur waarbij het aan heel veel nieuwe dingen en nieuwe mensen zal moeten wennen. Ook voor u als ouder is het een spannende tijd.... Lees meer

Schaken met je maatje

Kinderen leren heel veel van elkaar. Daarom zijn er maatjesprojecten op onze scholen, waarbij kinderen elkaar helpen met activiteiten en hobby's. Op Het Palet in Hattem vinden we daar een mooi voorbeeld van! Lees meer

Van bijbaan naar loopbaan in onderwijs!

Bovenbouwleerlingen havo en atheneum van OOZ kunnen sinds dit schooljaar deelnemen aan het tutoringproject bij OOZ. Ze krijgen dan een bijbaan op een basisschool om te ontdekken of ze talent voor de klas hebben! Lees meer

Cito-toets verdwijnt uit de kleuterklas

Jarenlang werd de Cito-toets afgenomen vanaf de kleuterklas. Na veel discussie verdwijnt de toets daar binnenkort. Is het goed om kleuters al met de Cito te toetsen? Wat is een geschikt alternatief? Lees meer

Wennen aan school, 3 tips voor uw peuter

Naar school gaan is steeds een beetje meer loslaten. Voor de meeste kinderen begint dat al als ze 4 zijn. Eerst de kinderopvang. Dan de wendagen op school. Hoe zorgt u dat deze momenten soepel verlopen? Lees meer

Speciale helden op De Twijn

Als je schildert is alles mogelijk. Dat ontdekten leerlingen van De Twijn in een kunst- en cultuurproject eerder dit jaar. Ze mochten hun fantasie de vrije loop laten voor een expositie in Hedon.... Lees meer

Kindertalentenfluisteraar

Het is belangrijk dat kinderen leren wat hun talenten zijn, wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Speciale kindertalentenfluisteraars helpen hen daarbij. Lees meer

Grote Peuter Dag

Het is best spannend als uw kind toe is aan de basisschool. Hoe kiest u een fijne en goede school? En wat gaat uw kind daar leren en ontdekken? Lees meer

5 vragen over ‘het schot voor de boeg’

In groep 7 krijgen kinderen en hun ouders een 'schot voor de boeg' van de meester of juf. Zo kunnen ze vast nadenken over het vervolg op de basisschool. Lees meer

Moorddiner op de Capellenborg

Dat leerlingen van de Capellenborg heel veelzijdig zijn in hun talent, was goed te merken tijdens het Moorddiner dat ze voor 72 gasten organiseerden. Een culturele en culinaire beleving! Lees meer
Stel je vraag