Gymnasium Celeanum herdenkt deportatie van Zwolse Joden bij monument de Rozenboom

10 oktober 2015

Op donderdag 1 oktober 2015 herdenkt het Gymnasium Celeanum uit Zwolle de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap op 2 en 3 oktober 1942 vanuit de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. De herdenking vindt plaats in de vorm van een stille tocht die gaat van het Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar het Joods monument de Rozenboom voor het oude Celeanum aan de Veerallee. De leerlingen en andere aanwezigen zullen een witte roos bij het monument leggen. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Ook andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd mee te lopen met de stille tocht.

In april 2015 adopteerde het Celeanum het monument De Rozenboom om de verbinding van het Celeanum met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Zwolle tot uitdrukking te brengen. Bij de komende herdenking zal de sectie tekenen met leerlingen uit leerjaar 3 een belangrijke rol spelen. Leerlingen werkten bij het vak tekenen de afgelopen periode rond het thema ‘Wachten’. Het werk van de leerlingen zal tijdens de bijeenkomst te zien zijn.

In de Tweede Wereldoorlog deed de gymnastiekzaal van het Celeanum aan de Veerallee dienst als centrale plek, waarvandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd. Op 2 en 3 oktober 1942 vond een grote deportatie plaats van Zwolse Joden vanuit deze gymnastiekzaal, in november van dat jaar gebeurde dit nogmaals.Op 8 en 9 april 1943 werd een derde groep gedeporteerd. Bijna alle Joden waren toen uit Zwolle verdreven. Wrang genoeg is de gymnastiekzaal, net voor het moment dat de grondige renovatie zou worden afgerond, in vlammen  opgegaan.

Foto: Stefan Lucassen

Stel je vraag